Roan Luxury Camping Holidays | 16-12-2024 | Inspiratie
Goedkoop tanken
Het zal geen enkele automobilist zijn ontgaan: tanken doet momenteel behoorlijk pijn in de portemonnee. De brandstofprijzen blijven hoog, maar gelukkig zijn er manieren om te besparen, ook op reis richting je campingvakantie. Met deze tips voor goedkoop tanken kun je je kosten onder controle houden en wellicht zelfs wat extra geld overhouden voor andere vakantie uitgaven. Lees snel verder om te ontdekken hoe je slim kunt tanken en hoeveel je kunt besparen!
Autobanden in topconditie
Voordat je met de auto op vakantie gaat, is het belangrijk dat je autobanden in topconditie zijn. Hier zijn een paar handige tips:
Heb je voldoende profiel?
Je kunt eenvoudig de profieldiepte van je banden meten met een 1 euro muntstuk. Steek de munt in de minst diepe groef van je band. Als je de buitenste (gouden) rand van de munt ziet, is het profiel onvoldoende en is het tijd om je zomerbanden te vervangen.
Heb je de juiste bandenspanning?
De juiste bandenspanning is essentieel voor zowel veiligheid als comfort tijdens het rijden. Als de spanning te hoog of te laag is, slijten je banden sneller en neemt het brandstofverbruik toe. De aanbevolen bandenspanning vind je in het instructieboekje van je auto of aan de binnenkant van je tankdop. Meestal ligt deze tussen de 2 en 3 bar.
Gebruik een navigatiesysteem
De makkelijkste manier om een tankstation te vinden, is door je navigatiesysteem te gebruiken. Via het menu kun je de dichtstbijzijnde benzinestations zoeken. Dit is handig als je onderweg bent, want je hoeft niet zelf te zoeken. Houd echter rekening met de extra reistijd als het station niet direct aan de snelweg ligt. Bovendien biedt een navigatiesysteem geen informatie over de brandstofprijzen, dus je weet nog niet of het tankstation voordelig is. Je kunt dit wel combineren met de andere tips in dit artikel om de beste deal te vinden.
Check brandstofprijzen met een app
Voor actuele brandstofprijzen zijn er handige apps die je helpen de voordeligste stations te vinden. Deze apps zijn vaak erg nauwkeurig en geven een goed overzicht van de prijzen in je omgeving. Per land zijn er verschillende apps beschikbaar:
Duitsland: ADAC Tankstellen-App
Frankrijk: Zagaz
Nederland: ANWB Onderweg-app
Naast de prijzen tonen deze apps ook openingstijden, de beschikbare faciliteiten (zoals toiletten, restaurants of wasstations) en soms zelfs informatie over speciale kortingen of acties. Dit maakt het niet alleen makkelijker om geld te besparen, maar ook om je tankstop goed te plannen.
Websites voor brandstofprijzen
Naast apps zijn er ook websites die je kunt gebruiken om brandstofprijzen te vergelijken. Dit is handig als je je route van tevoren wilt plannen. Websites zoals tankstellenvergleich.de (Duitsland), prix-carburants.gouv.fr (Frankrijk), en prezzibenzina.it (Italië) bieden actuele prijsinformatie die je kunt gebruiken om van tevoren het goedkoopste station langs je route te vinden. Hoewel het gebruik van een website op je telefoon soms wat trager is dan een app, is het een goede manier om je route te plannen en te zorgen dat je niet voor verrassingen komt te staan.
Google Maps kan je ook helpen bij het vinden van tankstations. Zoek eenvoudig op termen als ‘tankstations’, ‘Tankstelle’, ‘gasolineras’ of ‘stations-service’, afhankelijk van het land waar je rijdt. In combinatie met de eerder genoemde apps of websites kun je snel de prijzen checken en een weloverwogen keuze maken. Dit kan wat meer tijd kosten, maar zo voorkom je dat je te veel betaalt, zelfs als je onderweg bent.
Tank buiten de snelweg
Een van de beste manieren om te besparen is door niet direct langs de snelweg te tanken. Snelwegstations rekenen vaak hogere prijzen, soms wel 20 cent per liter meer voor zowel benzine als diesel. Dit komt omdat snelwegstations vaak hogere kosten hebben voor onderhoud en personeel. Door je route zo te plannen dat je in een dorpje vlak bij de snelweg kunt tanken, kun je flink wat geld besparen. Dit is vooral handig wanneer je langere afstanden rijdt en je brandstofniveau in de gaten moet houden.
Moet je toch langs de snelweg tanken? Doe dit dan slim. Zoek van tevoren het goedkoopste station langs je route. In sommige landen, zoals Italië, worden de brandstofprijzen van snelwegstations al op grote borden langs de weg aangegeven. Deze prijzen kunnen flink variëren, vaak tot wel 20 cent per liter. Als je van tevoren weet waar de goedkoopste stations zijn, kun je je tankstop efficiënt plannen en ongemakken vermijden.
Elektrisch laden
In het buitenland kunnen de kosten voor het opladen van een elektrische auto vaak hoger zijn dan in Nederland en de prijsverschillen zijn daar doorgaans groter. Elke laadpaalbeheerder is namelijk vrij om zijn eigen tarieven vast te stellen, wat kan leiden tot aanzienlijke variaties in opladen.
Daarnaast kom je soms laadpalen tegen die een tijdtarief hanteren. In dat geval betaal je niet alleen voor de hoeveelheid geladen kWh, maar ook voor de tijd dat je auto aan de laadpaal hangt. Een variant hiervan is het blokkeertarief, dat pas in werking treedt na een bepaalde tijd. Om extra kosten te vermijden, is het verstandig om je auto zo snel mogelijk weg te halen zodra de accu voldoende is opgeladen.
Tanken bij een supermarkt
In landen als Frankrijk kun je vaak voordeliger tanken bij supermarkten zoals Leclerc of Hypermarché. De tankstations bij supermarkten zijn meestal veel goedkoper dan de reguliere snelwegstations. Dit geldt zelfs voor stations langs de snelweg. Supermarkten bieden vaak kortingen of speciale acties, waardoor je nog meer kunt besparen. Zeker voor budgetbewuste reizigers is dit een slimme keuze, want het scheelt vaak tientallen euro’s op de totale tankkosten.
In veel Europese landen, zoals Nederland, Duitsland, België, Oostenrijk en Zwitserland, moet je betalen om gebruik te maken van de toiletten bij tankstations langs de snelweg. Vaak krijg je een voucher die je kunt inwisselen in de tankshop of het restaurant. Dit is handig om te weten, want je kunt de vouchers direct gebruiken om je kosten te verlagen. In landen zoals Frankrijk, Luxemburg, Italië en Spanje zijn de toiletten meestal gratis, wat het voor reizigers gemakkelijker maakt om onderweg een stop te maken zonder onverwachte kosten.
Met deze tips kun je niet alleen slimmer tanken, maar ook veel geld besparen tijdens je reis naar een camping binnen ons aanbod. Een goede voorbereiding, zoals het plannen van je tankstops en het gebruik van apps en websites, kan het verschil maken.
Zo kun je zorgeloos genieten van je vakantie, zonder je zorgen te maken over de brandstofkosten. Rijd veilig, bespaar geld en houd je portemonnee tevreden!